
Het woord "detox" komt van detoxificatie of ontgifting. Tijdens een detox reinig je lichaam, geest en emoties van gifstoffen. Hierdoor voel je je fitter en krijg je meer energie. Je kan detoxen door enerzijds minder giftstoffen op te nemen en anderzijds door je capaciteit te versterken om giftstoffen te verwerken en te elimineren. Deze gifstoffen zijn schadelijke stoffen in je eten en je omgeving. Maar ook bepaalde gedachten of emoties kunnen je schade toebrengen. Bij een detox ga je heel bewust kiezen voor eten, gedachten, gevoelens, verzorgingsproducten, mensen in je omgeving, ... die goed voor je zijn.
Detoxen gaat dus over slimme keuzes maken en kiezen wat goed voor je is.
Wanneer opletten of beter niet detoxen?
Tijdens de eerste fase van een detox, komen er net meer gifstoffen vrij omdat deze klaar zijn om losgelaten te worden. Daarom is het niet aangewezen om te detoxen als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook als je ernstig ziek bent is het nodig om voorzichtig te zijn, want dan is je lichaam al in een natuurlijk detox proces en kan je je best laten begeleiden door een dokter als je een diepere detox wil integreren in je genezingsproces.
10 stappen om je lichaam, geest en hart te zuiveren in de lente
Er zijn verschillende manieren om te detoxen en verschillende graden van intensiteit. De tips hieronder zijn heel mild en scheppen een goede voorbereiding voor een diepere detox.
1. Vertraag
Als je snel handelt dan handel je vaak vanuit je onbewuste. Als je heel bewuste keuzes wil maken, dan heb je even tijd nodig om terug te koppelen met jezelf voor je handelt. Je kan zo ook de tijd nemen om na te voelen wat het effect is van wat je eet, doet, zegt. Geeft het je meer energie? Of net minder? Zo kan je constant bijsturen en keuzes maken die je meer energie geven. Je kan dan vrij kiezen voor een detox omdat je voelt dat het inderdaad dat is wat je nu nodig hebt.
2. Maak je statement
Voor een detox heb je wilskracht nodig. Wilskracht volgt als je kiest voor iets dat in lijn is met je waarden en met wat je echt wil. Dus voor je verder gaat, neem even de tijd om te voelen: Wil je echt gaan voor een detox nu? Zo ja, waarom? Wat wil je eruit halen? Welke voor jou belangrijke waarde versterk je hiermee in je leven? Maak dan een statement zoals
"Ik kies voor eten, gedachten, gevoelens, activiteiten, relaties, ... die me mijn energie, kracht en vitaliteit laten toenemen en stromen omdat .... (vul aan met de reden waarom je wil detoxen) en omdat ik hiermee meer ... in mijn leven breng (vul aan met je waarde).
Bepaal dan heel duidelijk wanneer je detox begint en wanneer die eindigt. De startdatum is de dag dat je met stap 3 begint.
3. Eet en drink meer
Bij het woord "detox" denk je misschien aan jezelf uithonger maar dit is dus niet waar. Integendeel, met een detox wil je jezelf juist meer en beter voeden met alle dingen die goed voor je zijn. Ik start een detox daarom steeds met meer fruiten en groenten eten, liefst biologisch. Je kan ook superfoods zoals chlorella en spirulina tabletjes innemen. Drink ook voldoende water doorheen de dag. Als je je goed gevoed voelt dan heb je ook minder zin in vettig of ongezond eten. Dan beland je dus automatisch bij de volgende stap.
4. Eet bewust
Je wil minder giftstoffen toevoegen aan je lichaam tijdens een detox, want dat is juist de essentie van een detox. Nu moet je natuurlijk weten wat die giftstoffen zijn. Het is eigenlijk heel simpel. Je eet best biologisch want dan eet je meer voedingstoffen en minder gifstoffen. En je eet best je voedsel in een zo puur mogelijke vorm, dus geen voorverpakte gerechtjes. Je weet eigenlijk wel dat dat pak chips of die doos koeken eigenlijk niet zo voedend voor je is en het gewoon lege calorieën zijn. Vettig eten en alcohol zijn heel belastend voor de lever en bij een detox gaat je lever al heel hard werken... Dus gewoon puur en simpel eten. Je bent al enkele dagen aan het vertragen en bewustere keuzes aan het maken, dus nu kan je heel bewuste eet keuzes beginnen maken.
4. De-stress
Stress zorgt ervoor dat je lichaam in een constante overdrive komt. Terwijl je lichaam, geest en hart enkel herstellen en herbronnen als je ontspannen bent. En dit herstel van de vitaliteit in je lichaam is net de bedoeling van een detox. Tijdens een detox is het dus extra belangrijk dat je voldoende rust en relaxed bent. Plan daarom 3 relax momentjes doorheen de dag: na het ontwaken, tijdens je middagpauze en voor het slapengaan, Ontdek wat jou ontspant? Is het een wandeling bij zonsopgang, even genieten van een douche, ... Zorg ervoor dat je ontspannen in je bed kruipt en goed slaapt.
"Almost everything will work again if you unplug it for a few minutes. Including you". Anne Lamott
5. Beweeg
Bewegen heeft heel veel voordelen. Het helpt om je vetten te verbranden (waar gifstoffen in opgeslagen worden) en bevordert de eliminatie van gifstoffen. Elke dag 30 minuten bewegen is een richtlijn die voor iedereen haalbaar is. Je kan wandelen, fietsen, yoga doen, ...
6. Ga naar buiten in de natuur= natuurlijk licht en verse lucht
Kunstmatig licht brengt je hormonen uit balans. Een verstoorde balans tussen de hormonen ligt aan de basis van veel klachten. Het is vaak niet mogelijk om alle kunstlicht uit te schakelen, maar door bewust om te gaan met licht, kan je het innerlijke ritme van je lichaam laten herstellen. Tracht daarom 3x per dag (in de ochtend, op de middag en tegen de avond) even buiten te gaan. Werk in je huis en je werkruimte met gerichte kleine lampen. Naar buiten gaan in de natuur zorgt niet enkel voor natuurlijk licht, het geeft je ook een boost van verse lucht. Zet als je naar buiten gaat even de verwarming af en laat je binnenruimte verluchten.
7. Yoga twisten
Yoga is heel genezend voor je lichaam, geest en hart. Yoga helpt om te ontspannen en zorgt voor beweging. Je kan bovendien tijdens een detox je detoxorganen ondersteunen met specifieke poses. Je lever zorgt voor het zuiveren van je bloed van gifstoffen. Om je lever te verzorgen kan je bijvoorbeeld twistende poses toevoegen aan je yoga. Ook het stretchen van je zijkanten heeft een positief effect op je lever.
8. Versterk je digestive fire
Je digestive fire is je mogelijkheid om je eten, gevoelens, indrukken, ... te verwerken, op te nemen wat je voedt en los te laten wat je verzwakt. Je digestive fire zit in je maag. De spijsverteringssappen worden verzwakt door teveel eten of teveel water drinken bij je eten. Op een meer psychologisch vlak kan je jezelf ook overladen met teveel indrukken of onverwerkte emoties. Al meer dan 3000 jaar geleden zei een Egyptische arts: 'De mens eet teveel. Hij leeft van een kwart van wat hij eet. Van het overige drie kwart leven de artsen'. Ook de Indische levenswetenschap Ayurveda zegt dat de maag beter niet helemaal vol is, want dat geeft meer ruimte voor vertering. Als je trager en bewuster eet, dan ga je sneller verzadigd zijn. Doordat je dan ook beter je voedsel vermaalt met je tanden en er meer speeksel aan toevoegt zal het beter verteren en ga je er meer voeding uithalen. Je drinkt beter niet of slechts hele kleine slokjes water tijdens je eten om je spijsverteringssappen hun werk te laten doen. Dus eet minder en trager. Wees je bewust van de hoeveelheid indrukken die je op jezelf laat afkomen.
9. Begrijp het karakter van je lever
In de TCM (Traditional Chinese Medicine) hebben alle organen niet enkel fysiologische functies maar ook een bepaald karakter. Zo is je lever de generaal. Als je grenzen overschreden worden dan roept hij de troepen samen om de indringer aan te vallen. Je kan dan woede voelen en de spieren in je lichaam spannen samen. Je bent klaar om aan te vallen. Maar zelden is het een slimme beslissing om deze impuls te volgen. Hier kan je weer de eerste stap toepassen nl. vertragen. Je kan de tijd nemen om even te voelen welke grens er voor jou overschreden is, een paar keer diep in en uit ademen en dan pas gepast reageren. Door structuur aan te brengen in je dag met voldoende rustmomentjes voor jezelf, kan je je grenzen met vriendelijkheid, begrip voor de andere en jezelf, duidelijkheid, geduld en flexibiliteit bewaken.
10. Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten.
Gifstoffen kunnen ook zitten in de producten die je op je huid smeert of die je gebruikt om jezelf te wassen. Probeer eens natuurlijke verzorgingsproducten uit tijdens je detox. Bijvoorbeeld biokokosolie is heerlijk om op de huid te smeren en daar zitten geen schadelijke gifstoffen in.
Doe je mee?
Je kan elke dag één van deze 10 manieren uitproberen. Je kan zo stapsgewijs je vitaliteit opbouwen. Hoe je je voelt is het effect van de dagelijkse kleine en grote keuzes die je maakt, dus kies wijs. Wil je dieper gaan in je detox, volg dan de yoga reeks "Detoxen voor meer vitaliteit". Of kom gewoon eens een yogales meevolgen. Je kan hier het weekprogramma vinden.
Detoxen gaat dus over slimme keuzes maken en kiezen wat goed voor je is.
Wanneer opletten of beter niet detoxen?
Tijdens de eerste fase van een detox, komen er net meer gifstoffen vrij omdat deze klaar zijn om losgelaten te worden. Daarom is het niet aangewezen om te detoxen als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook als je ernstig ziek bent is het nodig om voorzichtig te zijn, want dan is je lichaam al in een natuurlijk detox proces en kan je je best laten begeleiden door een dokter als je een diepere detox wil integreren in je genezingsproces.
10 stappen om je lichaam, geest en hart te zuiveren in de lente
Er zijn verschillende manieren om te detoxen en verschillende graden van intensiteit. De tips hieronder zijn heel mild en scheppen een goede voorbereiding voor een diepere detox.
1. Vertraag
Als je snel handelt dan handel je vaak vanuit je onbewuste. Als je heel bewuste keuzes wil maken, dan heb je even tijd nodig om terug te koppelen met jezelf voor je handelt. Je kan zo ook de tijd nemen om na te voelen wat het effect is van wat je eet, doet, zegt. Geeft het je meer energie? Of net minder? Zo kan je constant bijsturen en keuzes maken die je meer energie geven. Je kan dan vrij kiezen voor een detox omdat je voelt dat het inderdaad dat is wat je nu nodig hebt.
2. Maak je statement
Voor een detox heb je wilskracht nodig. Wilskracht volgt als je kiest voor iets dat in lijn is met je waarden en met wat je echt wil. Dus voor je verder gaat, neem even de tijd om te voelen: Wil je echt gaan voor een detox nu? Zo ja, waarom? Wat wil je eruit halen? Welke voor jou belangrijke waarde versterk je hiermee in je leven? Maak dan een statement zoals
"Ik kies voor eten, gedachten, gevoelens, activiteiten, relaties, ... die me mijn energie, kracht en vitaliteit laten toenemen en stromen omdat .... (vul aan met de reden waarom je wil detoxen) en omdat ik hiermee meer ... in mijn leven breng (vul aan met je waarde).
Bepaal dan heel duidelijk wanneer je detox begint en wanneer die eindigt. De startdatum is de dag dat je met stap 3 begint.
3. Eet en drink meer
Bij het woord "detox" denk je misschien aan jezelf uithonger maar dit is dus niet waar. Integendeel, met een detox wil je jezelf juist meer en beter voeden met alle dingen die goed voor je zijn. Ik start een detox daarom steeds met meer fruiten en groenten eten, liefst biologisch. Je kan ook superfoods zoals chlorella en spirulina tabletjes innemen. Drink ook voldoende water doorheen de dag. Als je je goed gevoed voelt dan heb je ook minder zin in vettig of ongezond eten. Dan beland je dus automatisch bij de volgende stap.
4. Eet bewust
Je wil minder giftstoffen toevoegen aan je lichaam tijdens een detox, want dat is juist de essentie van een detox. Nu moet je natuurlijk weten wat die giftstoffen zijn. Het is eigenlijk heel simpel. Je eet best biologisch want dan eet je meer voedingstoffen en minder gifstoffen. En je eet best je voedsel in een zo puur mogelijke vorm, dus geen voorverpakte gerechtjes. Je weet eigenlijk wel dat dat pak chips of die doos koeken eigenlijk niet zo voedend voor je is en het gewoon lege calorieën zijn. Vettig eten en alcohol zijn heel belastend voor de lever en bij een detox gaat je lever al heel hard werken... Dus gewoon puur en simpel eten. Je bent al enkele dagen aan het vertragen en bewustere keuzes aan het maken, dus nu kan je heel bewuste eet keuzes beginnen maken.
4. De-stress
Stress zorgt ervoor dat je lichaam in een constante overdrive komt. Terwijl je lichaam, geest en hart enkel herstellen en herbronnen als je ontspannen bent. En dit herstel van de vitaliteit in je lichaam is net de bedoeling van een detox. Tijdens een detox is het dus extra belangrijk dat je voldoende rust en relaxed bent. Plan daarom 3 relax momentjes doorheen de dag: na het ontwaken, tijdens je middagpauze en voor het slapengaan, Ontdek wat jou ontspant? Is het een wandeling bij zonsopgang, even genieten van een douche, ... Zorg ervoor dat je ontspannen in je bed kruipt en goed slaapt.
"Almost everything will work again if you unplug it for a few minutes. Including you". Anne Lamott
5. Beweeg
Bewegen heeft heel veel voordelen. Het helpt om je vetten te verbranden (waar gifstoffen in opgeslagen worden) en bevordert de eliminatie van gifstoffen. Elke dag 30 minuten bewegen is een richtlijn die voor iedereen haalbaar is. Je kan wandelen, fietsen, yoga doen, ...
6. Ga naar buiten in de natuur= natuurlijk licht en verse lucht
Kunstmatig licht brengt je hormonen uit balans. Een verstoorde balans tussen de hormonen ligt aan de basis van veel klachten. Het is vaak niet mogelijk om alle kunstlicht uit te schakelen, maar door bewust om te gaan met licht, kan je het innerlijke ritme van je lichaam laten herstellen. Tracht daarom 3x per dag (in de ochtend, op de middag en tegen de avond) even buiten te gaan. Werk in je huis en je werkruimte met gerichte kleine lampen. Naar buiten gaan in de natuur zorgt niet enkel voor natuurlijk licht, het geeft je ook een boost van verse lucht. Zet als je naar buiten gaat even de verwarming af en laat je binnenruimte verluchten.
7. Yoga twisten
Yoga is heel genezend voor je lichaam, geest en hart. Yoga helpt om te ontspannen en zorgt voor beweging. Je kan bovendien tijdens een detox je detoxorganen ondersteunen met specifieke poses. Je lever zorgt voor het zuiveren van je bloed van gifstoffen. Om je lever te verzorgen kan je bijvoorbeeld twistende poses toevoegen aan je yoga. Ook het stretchen van je zijkanten heeft een positief effect op je lever.
8. Versterk je digestive fire
Je digestive fire is je mogelijkheid om je eten, gevoelens, indrukken, ... te verwerken, op te nemen wat je voedt en los te laten wat je verzwakt. Je digestive fire zit in je maag. De spijsverteringssappen worden verzwakt door teveel eten of teveel water drinken bij je eten. Op een meer psychologisch vlak kan je jezelf ook overladen met teveel indrukken of onverwerkte emoties. Al meer dan 3000 jaar geleden zei een Egyptische arts: 'De mens eet teveel. Hij leeft van een kwart van wat hij eet. Van het overige drie kwart leven de artsen'. Ook de Indische levenswetenschap Ayurveda zegt dat de maag beter niet helemaal vol is, want dat geeft meer ruimte voor vertering. Als je trager en bewuster eet, dan ga je sneller verzadigd zijn. Doordat je dan ook beter je voedsel vermaalt met je tanden en er meer speeksel aan toevoegt zal het beter verteren en ga je er meer voeding uithalen. Je drinkt beter niet of slechts hele kleine slokjes water tijdens je eten om je spijsverteringssappen hun werk te laten doen. Dus eet minder en trager. Wees je bewust van de hoeveelheid indrukken die je op jezelf laat afkomen.
9. Begrijp het karakter van je lever
In de TCM (Traditional Chinese Medicine) hebben alle organen niet enkel fysiologische functies maar ook een bepaald karakter. Zo is je lever de generaal. Als je grenzen overschreden worden dan roept hij de troepen samen om de indringer aan te vallen. Je kan dan woede voelen en de spieren in je lichaam spannen samen. Je bent klaar om aan te vallen. Maar zelden is het een slimme beslissing om deze impuls te volgen. Hier kan je weer de eerste stap toepassen nl. vertragen. Je kan de tijd nemen om even te voelen welke grens er voor jou overschreden is, een paar keer diep in en uit ademen en dan pas gepast reageren. Door structuur aan te brengen in je dag met voldoende rustmomentjes voor jezelf, kan je je grenzen met vriendelijkheid, begrip voor de andere en jezelf, duidelijkheid, geduld en flexibiliteit bewaken.
10. Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten.
Gifstoffen kunnen ook zitten in de producten die je op je huid smeert of die je gebruikt om jezelf te wassen. Probeer eens natuurlijke verzorgingsproducten uit tijdens je detox. Bijvoorbeeld biokokosolie is heerlijk om op de huid te smeren en daar zitten geen schadelijke gifstoffen in.
Doe je mee?
Je kan elke dag één van deze 10 manieren uitproberen. Je kan zo stapsgewijs je vitaliteit opbouwen. Hoe je je voelt is het effect van de dagelijkse kleine en grote keuzes die je maakt, dus kies wijs. Wil je dieper gaan in je detox, volg dan de yoga reeks "Detoxen voor meer vitaliteit". Of kom gewoon eens een yogales meevolgen. Je kan hier het weekprogramma vinden.