Puras Vidas
  • Home
  • Groepslessen
  • Ik
  • Contact
  • Blog

Ontdek je dosha en maak betere keuzes in je dagelijkse leven

10/4/2020

 
Wist je dat je een unieke mix bent van de 5 elementen? Dit noemt je mind body type of dosha in de Ayurveda. Het mind body type is de kern van de Ayurveda. Door je mind body type te herkennen en te begrijpen, weet je welk eten, welke bewegingen, welke muziek, welke kleuren, ,…  goed voor je zijn en welke niet.

Is Ayurveda iets totaal nieuw voor je, lees dan eerste deze blogpost.  

Een mind body type (of dosha), wat is dat en wat doet dat?
In de visie op het leven van de Ayurveda is alles in de wereld samengesteld uit mannelijke en vrouwelijk energie en uit de 5 basiselementen. De 5 basiselementen werken samen in bundels van twee om een dosha te vormen. Er zijn 3 dosha's. Elke persoon is een unieke mix van deze 3
dosha's. Je hebt dus alle dosha's in je, maar hoeveel je van elke dosha belichaamt is uniek aan jou en is wordt ook beïnvloed door je levensstijl.

Een dosha stuurt bepaalde lichaamsfuncties aan, een bepaalde manieren van denken, ze heeft bepaalde kwaliteiten en valkuiken.

We gaan beginnen met de eerste dosha, de koning van de dosha’s, Vata genaamd. 
​Vata dosha: de initiator, globetrotter, creatieve bohemien

Vata is samengesteld uit de basiselementen: ruimte en lucht. 
Foto
​Lees de volgende tekst en doe dan af en toe even je ogen toe om jezelf te openen voor de ervaring van Vata. Sommige dingen voel je best met je ogen toe. 

Zet je comfortabel. En voel, ervaar met de open geest van een kind dat iets voor het eerst ervaart. Vergeet al je oordelen. Vergeet alles wat je hebt geleerd over gezondheid, je lichaam, … Voel nu je lichaam. Wat voel je? Voel je de ruimte in je lichaam? En de ruimte rond je? Meer dan 99% van al wat er is, is ruimte. Het universum, de lucht, maar ook de atomen in je lichaam bestaan voor meer dan 99 % uit ruimte. Dat is het eerste basiselement. Ruimte. Dan kwam er lucht. Voel je de lucht, de wind, in de ruimte, je ademhaling in en uit stromen. Observeer gewoon even je ademhaling en het basis element lucht.

Wat zijn de kwaliteiten van lucht? 
Lucht is heel beweeglijk. Daarom is de dosha van Vata verantwoordelijk voor alle beweging in je lichaam: de circulatie in je lichaam wordt aangestuurd door Vata, de werking van het zenuwstelsel, de communicatie tussen de lichaamsdelen en tussen je geest en je lichaam, de eliminatie en stoelgang, maar ook de eliminatie van onnodige gedachten. Adem eens diep in en bij je uitademing laat dan al je zorgen, onnodige gedachten los. Voel de steun van de stoel, of de grond waar je op ligt, en de aarde onder je. En adem nog een keertje diep in en uit. Voel de lucht stromen in je lichaam en er weer uitstromen. En een laatste keertje. 

De lichamelijke functie van Vata is alles wat met beweging te maken heeft: circulatie, eliminatie, communicatie, het zenuwstelsel aansturen. 

Op geestelijk vlak zorgt Vata ervoor dat je creatief kan denken, nieuwe verbindingen kan leggen in je brein, dat je de mogelijkheden van een project of een persoon kan zien, dat je ruim kan denken en voorbij de schijnbare materiële beperkingen kan gaan met je geest. 

Een vata persoon, dat is een persoon met een sterke Vata dosha, zal goed zijn in dingen opstarten. Het is de initiator van projecten, die veel nieuwe ideeën heeft. Een vata persoon kan ook een globetrotter zijn, die van plaats naar plaats rondzwerft als de wind, onthecht en ongrijpbaar. Vata mensen kunnen ook heel creatief en kunstzinnig zijn. Vata mensen zijn van nature heel enthousiast, energiek en snel. Het lichaam van Vata persoon is eerder tenger en smal. Ze komen niet snel aan. 

Elke dosha komt ook overeen met een bepaald klimaat en seizoen. De Vata dosha is de herfst, met veel wind en ruimte om los te laten.  

Bepaalde activiteiten stimuleren de Vata dosha: zoals nieuwe dingen doen, reizen, in een herfstig klimaat zijn, … 

Signalen van uit balans zijn
  • constipatie, winderigheid, opgeblazen gevoel
  • een droge huid, of eczeem. 
  • Vaak projecten beginnen en niet afwerken
  • Onrustig slapen
  • Onregelmatig eten
  • Rusteloos uitgeput
  • Koude handen en voeten 

De balans hervinden
Belangrijke sleutel woorden voor Vata zijn:
  • Rust
  • Regelmaat
  • Aarden 
  • Warmte 

Voor personen met een hoog Vata gehalte is het belangrijk om genoeg rustmomenten in te bouwen in de dag en goed te rusten ’s nachts. Maar ook mild sporten met genoeg aandacht voor rust is heel helend.  Rustige yoga is super goed om Vata te kalmeren. Rustpauzes in de werkdag helpen om de Vata energie op peil te houden.Omdat Vata mensen zo enthousiast zijn kunnen ze zich laten meeslepen en vergeten ze te eten en slapen en gaan ze snel al hun energie opgebruiken. 

Daarom speelt regelmaat en structuur ook een belangrijke rol. Op regelmatige tijdstippen opstaan, eten, gaan slapen, … is niet de natuurlijke aard van Vata personen, maar het helpt hun wel om hun energie te kanaliseren, kalmeren en aarden. Zo is een avondritueel om vata te kalmeren voor het slapengaan heel heilzaam. 

De regelmaat zal helpen om vata te aarden en om ideeën vorm te geven zonder zichzelf te verliezen. Aarden kan door een routine in de dag te creëren met momenten van rust en zelfzorg. Ook gaan wandelen (op blote voeten :-)), buiten in de natuur te liggen, buiten zitten, mild bewegen, de tijd nemen om goed te eten, een massage… zijn heel aardend. 

Warmte kan je op verschillende manieren creëeren: door verwarmende kalmerende dranken te drinken, door warme gezonde soepen te drinken, door een warme jas aan te doen als je buitengaat, …

Abyanga is een Ayurvedische zelf massage die super goed is om Vata te balanceren. In de herfst gaat het Vata gehalte van iedereen omhoog, dus het is het perfecte moment om dit aan je zelf zorg routine toe te voegen. Welke olie je best gebruikt is afhankelijk van je 
dosha. schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de andere dosha en je eigen unieke dosha blauwdruk te ontdekken deze maand (oktober). 

Pitta Dosha: de alchemicus die transformeert, betovert en realiseert


Foto
Pitta dosha is samengesteld uit de elementen vuur en water.

Eerst was er ether, ruimte. Toen kwam er wind. Deze twee eerste elementen vormen de Vata Dosha. De beweging van de wind creëert frictie en zo ontstaat vuur. Vuur laat de damp in de lucht condenseren tot water. Vuur en water vormen de Pitta Dosha.

De Ayurveda heeft een holistische kijk op het leven. Dit betekent dat de dosha’s op heel je wezen werkzaam zijn: op je fysieke lichaam, je mentale lichaam, je emoties, je ziel en alles wat je bent.

Op fysiek vlak stuurt de Pitta Dosha je spijsvertering aan. De maagsappen zijn vuur, ze verteren je eten en de maagsappen zijn ook water, het zijn sappen. Als je een sterk Pitta gehalte in je hebt, dan werkt je spijsvertering optimaal. Je verteert je eten goed. Een goede vertering betekent dat je lichaam je eten vlot kan scheiden in voedingsstoffen en afvalstoffen, waarbij je de voedingsstoffen opneemt en de afvalstoffen afvoert.

Op mentaal vlak zorgt Pitta Dosha voor de verwerking van informatie, indrukken, … tot iets dat je innerlijk verrijkt.

​Op emotioneel vlak zorgt het innerlijk vuurtje van Pitta dat je negatieve emoties kan transformeren tot positieve emoties van geluk, liefde, medeleven en dat je de ballast kan loslaten.

Een Pitta persoon, daarmee bedoel ik een persoon met een hoog percentage van de Pitta dosha in zich, heeft een iets grotere, meer gespierde en robuustere lichaamsbouw dat een Vatta persoon. Pitta personen zijn natuurlijke leiders die van aanpakken weten. Ze kunnen een idee omzetten in iets materieels en organiseren vlot heel het realisatie proces. Ze stralen warmte uit, net als vuur, en trekken zo mensen naar zich toe.

De Vata personen hebben vernieuwende ideeën en de Pitta personen weten hoe ze deze kunnen omzetten in realiteit.

Het klimaat en seizoen dat Pitta dosha stimuleert kan je misschien al raden? De zomer stimuleert het Pitta vuur. Een tropisch klimaat is zowel warm als vochtig en dus heel pitta.

Pitta dosha kan je versterken met spicy eten, intensief sporten, een warme omgeving, in de zon zijn…

Pitta dosha in balans
  • een vriendelijk, warm persoon
  • heel veel energie
  • gepassioneerd
  • een goede organisator
  • kan goed beslissingen nemen
  • een geboren leider
  • een goede concentratie
  • heel precies
  • Goede spijsvertering


Signalen van uit balans zijn
  • Snel geïrriteerd
  • Woede aanvallen
  • Spijsverteringsproblemen


De balans hervinden
  • Een Pitta persoon verbruikt veel energie en eet daarom best regelmatige tijdstippen voldoende eten
  • Kalmerende yoga oefeningen die het waterelement stimuleren helpen om teveel vuur te kalmeren
  • Genoeg water drinken
  • Buiten in de natuur zijn
  • Rustgevende kleuren, geluiden, kledij van natuurlijke materialen …
  • Rauwe groenten eten zoals sla, …​

Denk aan een gezellig haardvuurtje waarbij je verhalen deelt en deze laat transformeren tot iets moois. De alchemie van het vuur breekt wat het krijgt in kleine deeltjes tot er vruchtbaar as overblijft. De zee kabbelt rustig op de achtergrond en nodigt je uit voor een duik. Het water is zacht en verfrissend. Het deinen van de golven bezit de kunst om je te kalmeren, op te laden en het water wast ritmisch alle ballast van je af. Zo houden vuur en water elkaar in balans.


Vuur en water. Het vuur creëert een vruchtbaar as dat samen met water aarde vormt. As en water bundelen zich samen tot aarde en vormen de derde dosha Kapha.


Kapha Dosha: de voedende, liefhebbende, stabiele basis
Foto
Het vuur creëert een vruchtbaar as dat samen met water aarde vormt. De basis voor de verdere ontwikkeling van het leven neemt vorm. Liefdevolle handen boetseren de klei tot leven.

Kapha dosha bestaat uit aarde en water, een voedend en bindende klei. Kapha dosha geeft structuur, een basis, houdt samen en verbindt. In je lichaam zorgt Kapha dosha voor je bottenstructuur, de spieren en de weefsels.  Een kapha geest is trager maar kan informatie lang vasthouden en heeft dus een sterk geheugen. Op emotioneel vlak is Kapha dosha het medeleven, de dragende schouder, de liefhebbende moederfiguur die voor je zorgt en je onvoorwaardelijk graag ziet.

Het klimaat en seizoen van Kapha dosha is het einde van de winter, het begin van de lente, als de natuur vertraag, naar binnen keert, rust en langzaam weer herboren wordt.

Kapha dosha in balans
  • Een zacht persoon
  • Dat alles en iedereen samenhoudt
  • Geduldig en liefdevol
  • Komt traag op gang maar heeft heel lange uithouding

Signalen van uit balans zijn
  • Depressief
  • Lethargisch
  • Te sterk vasthouden aan spullen, personen, bepaalde situaties
  • Slijmvorming: verkouden, hoesten
  • Allergieën

De balans hervinden
  • Minder melkproducten eten, minder zoetigheid en meer pikante kruiden in het eten gebruiken
  • Energieke yoga oefeningen & intensief porten
  • Pranayama: bastrika
  • Op tempo muziek, levendige kleuren, opwekkende geuren, …
  • Nieuwe avontuurlijke activiteiten uit huis
  • Oude spullen wegdoen

8 manieren waarop Ayurveda verschilt van de Westerse Geneeskunde

10/4/2020

 
Foto
Ayurveda is een van de oudste medische systemen ter wereld dat nauw samenhangt met yoga. Het is minstens 5.000 jaar oud en afkomstig uit Indië. Ayur betekent leven en veda staat voor kennis of wetenschap. Ayurveda betekent dus letterlijk de wetenschap van het leven. En dat is ook echt wat het is en wat Ayurveda uniek maakt. De Ayurveda legt uit hoe het leven in mekaar zit en hoe je in harmonie kan leven en bewegen met het leven. Ayurveda leert je dus de kunst van gezond en gelukkig leven.
Hoe Ayurveda gezondheid aanpakt is totaal anders dan de huidige Westerse aanpak rond gezondheid. Dus voor je verdergaat, is het goed om even je mindset rond gezondheid te openen voor een nieuwe kijk.

​Hieronder 8 manieren dat Ayurveda verschilt van de Westerse Geneeskunde.
  1. De Ayurveda geeft jou de leidende rol op het vlak van je gezondheid. Het is niet de arts die gaat beslissen wat je moet doen om gezond te worden. Neen, jij gaat zelf leren signalen herkennen in je lichaam en geest, en je zal leren wat je kan doen om de balans te herstellen.
  2. De Ayurveda werkt preventief. Door dagelijks tijd te nemen voor jezelf, zal je signalen van onbalans leren opmerken, nog voor deze leiden tot een ziekte.
  3. Ayurveda neemt de totale persoon mee in zijn diagnose. De signalen zijn niet enkel fysiek, maar ook geestelijk, emotioneel, … En ook de remedies zijn heel breed. Het is de wetenschap van het leven, waarmee ook bedoeld wordt dat de Ayurveda je zal leren hoe je je een gezond en gelukkig leven kan leiden door de keuzes die je maakt op het vlak van bewegen, eten, slapen, je relaties, je werk, je omgeving, …
  4. Ayurveda ziet de totale persoon niet als een losstaand geïsoleerd gegeven maar wel verbonden met zijn omgeving: het klimaat waarin je leeft, het seizoen, tijdstip van de dag, maand, … zijn allemaal element die meespelen in het vinden van de optimale gezonde balans.
  5. Ayurveda focust dus eerder op het creëren van gezondheid, terwijl de westerse geneeskunde focust op het genezen van ziektes. En gezondheid wordt gezien als een bijproduct van “verlichting” en een gelukkig leven in balans.
  6. Ayurveda heeft een gepersonaliseerde aanpak op gezondheid. Dat wil zeggen dat je eerst je eigen body-mind type (of dosha) leert kennen, om dan vandaar uit betere levensstijl keuzes te leren maken.
  7. Het lichaam is geen fysiek vaststaan gegeven, maar een stroom van informatie en trillingen, dat je kan veranderen met je bewustzijn.
  8. Genezing in Ayurveda speelt zich af in het kwantumveld en ontstaat vanuit de bron en je ziel. De yogi’s van lang lang geleden wisten toen al wat nu bevestigd wordt door de meest moderne fysica. Er is een dieper liggende realiteit die onzichtbaar is. In termen van fysica gaat het over ruimte en de kleinste deeltjes van de kwantumfysica, die bestaan uit trillingen, die al dan niet kunnen vorm krijgen in de materiële wereld. Ayurveda spreekt van het veld van de potentie en de oneindige mogelijkheden. De oerklank van OM heeft een trillingskwaliteit die resoneert met deze bron waaruit alles voortkomt. Ook je volkomen perfecte gezondheid komt voort uit de bron. Het is een mogelijkheid die je kan creëeren met je aandacht, je zelfzorg, je yoga. Want wat je positieve aandacht geeft groeit en krijgt vorm. 

Bekijk onze kalender voor het aanbod rond Ayurveda: www.momoyoga.com/purasvidas.
​
Lees hier verder om je mind body type (of dosha) leren kennen. 

Klaar voor een succesvolle zomer?

7/15/2020

 
Foto
Het is zomer! Een tijd om van te genieten, om je op te laden buiten in de natuur en met je vrienden. Het is ook een rustpauze in het jaar om je successen van het eerste deel van het jaar te vieren. Corona heeft zeker en vast voor onverwachte wendingen gezorgd voor iedereen. Maar misschien zit er ook een kans in deze crisis om te herbekijken wat ‘succes’ echt voor je betekent.
​Wat betekent succes echt voor je? Wanneer heb je het gevoel succesvol te zijn? En wat heb je nodig om dat te beleven?
De laatste maanden ging ik steeds meer boeken lezen van Deepak Chopra, een Indische arts, schrijver van een ontelbaar aantal boeken, oprichter van het Chopra Centre, kortom iemand die succesvol is in mijn ogen. Hij is enorm productief, gezond, gelukkig, inspirerend. 

Deepak heeft 25 jaar geleden een klein boekje geschreven over succes: The Seven Spiritual Laws of Success - A Practical Guide to the Fulfillment of Your Dreams. Volgens dit boekje is succes niet het resultaat van hard werken, minutieuze planning of doorgedreven ambitie, maar wel het gevolg van het begrijpen van onze eigen fundamentele aard. En de fundamentele aard van jou en mij en de natuur, is dezelfde. Dezelfde wetten die de natuur gebruikt om een ​​bos, een ster of een menselijk lichaam te creëren, kan iedere mens ook toepassen om zijn diepste verlangens tot leven te brengen. 

Benieuwd hoe je meer succes in je leven kan brengen? 

Met deze 7 wetten van Deepak Chopra kom je al een heel eind. 
  1. De wet van de pure potentie: Elk nieuw succesvol begin start vanuit oneindige mogelijkheden. 
  2. De wet van het geven en ontvangen: De dynamische uitwisseling van geven en ontvangen creëert de flow van het leven. Door met liefde en plezier te geven, komt er meer overvloed en flow in je leven. 
  3. De wet van karma: Elke actie heeft een wetmatige reactie. Kies je voor acties die ook anderen gelukkiger maken, dan keert de flow van geluk ook terug naar jou. 
  4. De wet van de minste inspanning: Aanvaard alles wat gebeurd rond je en in je. 
  5. De wet van de intentie en het verlangen: In elke verlangen zit de realisatie al in de kiem in, zoals de boom aanwezig is in het zaad van die boom.
  6. De wet van het loslaten: Geef jezelf en anderen de vrijheid om te zijn, laat de dingen spontaan verlopen, blijf vertrouwen als iets niets helemaal loopt hoe je het verwacht.
  7. De wet van dharma: Zoek uit wat je talenten zijn en help anderen met deze talenten. Zo verwezenlijk je je levensdoel en vind je diep geluk.
Welke van deze 7 wetten pas jij spontaan al toe? Welke wet verbaasd je of zou je nog meer kunnen toepassen?

Smaakt het naar meer? Klaar voor een zomer vol kleine en grote successen?

Heb je zin om deze 7 wetten voluit te beleven en toe te passen in je leven voor meer succes en flow? Dan heb ik goed nieuws voor je.  
  1. Deze wetten zijn de inspiratie bron voor de volgende reeks yogaflow en yin yoga die start op 21 juli 2020. Elke sessie zal focussen op één van de 7 wetten met meditatie, beweging en praktische tools voor je dagelijkse leven. Meer informatie over de groepslessen vind je hier.
  2. Je kan ook een NLP sessie (over de telefoon) ontvangen, waarbij we samen een anker voor succes maken. Een anker is een symbool (gebaar, woord, beeld, houding, ...) waarmee je jezelf herinnert aan het gevoel van succes waar je meer van wil creëeren in je leven.  Meer informatie over de 1/1 sessies hier. 
  3. Kom naar onze facebook groep om je te laten inspireren en anderen te inspireren voor een zomer vol kleine en grote successen en om er samen een zomer van te maken waar je van kan genieten. Volg de pagina hier. 
<<Vorige

    Categorieën

    Alles

    Auteur

    Nathalie De Snijder.

    Schrijf je in op onze ongeveer maandelijkse nieuwsbrief voor meer puras vidas

Ja graag
Privacy Beleid 
Foto's gebruikt onder Creative Commons van caiteesmith photography., seeboldtheking, mortsan, L'omino con la Canon, Jeromy_S, The Random Hiccup, ** RCB **